Gonorroe (druiper): Symptomen, Behandeling en Preventie

Nog geen reacties

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Gonorroe maakt onderdeel uit van de ‘Big Five’ van de geslachtsziekten, samen met chlamydia, syfilis, hepatitis B en hiv. De bacterie neisseria gonorrhoeae is de veroorzaker van gonorroe. In de volksmond wordt gonorroe vaak ‘druiper’ genoemd.

Gonorroe kan zorgen voor ontstekingen in de vagina, baarmoedermond, anus, plasbuis en de keel.

Hoe kan ik besmet raken met gonorroe?

De kans om besmet te raken wordt aanzienlijk groter als je seks hebt zonder een condoom te gebruiken. Je kunt gonorroe oplopen als je deze vormen van seks hebt met een persoon die besmet is:
• Vaginale seks
• Anale seks
• Orale seks (de ander pijpen of beffen)

De kans dat een vrouw besmet raakt met gonorroe na één seksueel contact met een besmette man is 50% tot 90%. Een man heeft 20% kans om besmet te raken door één seksueel contact met een besmette vrouw.

Hoewel de kans niet zo groot is, kun je ook besmet raken op de volgende manieren:
• Naakt op elkaar liggen, waarbij de geslachtsdelen en/of de anus elkaar raken
• Zoenen
• Speeksel uit de mond gebruiken als glijmiddel voor vaginale of anale seks

Een zwangere vrouw kan gonorroe ook doorgeven aan haar ongeboren baby.

Het is niet mogelijk om besmet te raken via handmatige seks (aftrekken, vingeren), een wc-bril of door gebruik te maken van dezelfde ruimte (denk bijvoorbeeld aan een zwembad of sauna.)

Wat zijn de klachten bij gonorroe?

Niet iedereen die besmet is met gonorroe krijgt klachten. Als klachten wel optreden, gebeurt dit vrij snel na je seksuele contact (2 tot 14 dagen). De klachten die mannen en vrouwen ervaren kunnen verschillen. Over het algemeen hebben vrouwen minder last van klachten dan mannen.

Symptomen bij mannen:
• Vocht, pus of slijm dat uit de penis loopt (vandaar de term ‘druiper’)
• Pijn tijdens het plassen
• Pijn aan de balzak
• Keelpijn
• Pijn of jeuk aan de anus
• Slijm of bloed bij de ontlasting
• Diarree
• In mindere mate: gewrichtspijn, oogontsteking

Symptomen bij vrouwen:
• Vochtverlies uit de vagina, groengeel van kleur en met een sterke geur
• Bloedverlies buiten de menstruatieperiode om
• Bloedverlies gedurende de seks of erna
• Pijn tijdens het plassen
• Keelpijn
• Pijn of jeuk aan de anus
• Slijm of bloed bij de ontlasting
• Buikpijn
• Diarree
• In mindere mate: gewrichtspijn, oogontsteking

Heb je één of meerdere van deze klachten nadat je seks hebt gehad? Maak dan een afspraak met je huisarts of doe een zelftest. De klachten kunnen ook betekenen dat je een andere geslachtsziekte hebt met vergelijkbare symptomen.

Op de website van Soa Aids Nederland kun je meer lezen over gonorroe symptomen.

Komt gonorroe vaak voor?

Niet iedereen krijgt dus klachten door gonorroe. En niet iedereen die klachten heeft laat zich testen. Daarom is het niet mogelijk om een exact aantal te geven van hoeveel mensen besmet raken met gonorroe. We weten dat ca. 20.000 mensen in Nederland jaarlijks positief testen op gonorroe, alleen de daadwerkelijke aantallen zullen dus nog een stuk hoger liggen.

Belangrijk om te vermelden: er is momenteel sprake van een opvallende toename van het aantal gonorroebesmettingen. Sinds 2014 was er al een lichte stijging te zien, maar recentelijk is dit flink toegenomen. In 2022 was er een stijging van maar liefst 33% ten opzichte van 2021. Mogelijk heeft deze toename te maken met dat er tegenwoordig minder aandacht wordt besteed aan het belang van veilig vrijen.

Sommige personen hebben een verhoogd risico op gonorroe:
• Personen die onbeschermd seks hebben met veel wisselende contacten
• Mannen die seks hebben met mannen
• Migranten
• Transgender personen die seks hebben met mannen
• Sekswerkers en hun klanten

Als je gonorroe hebt, is de kans aanwezig dat je tegelijkertijd een andere SOA bij je draagt. Meestal gaat het dan om chlamydia. Zo’n 40% van de vrouwen en heteroseksuele mannen waarbij gonorroe is vastgesteld heeft gelijktijdig chlamydia. Bij mannen die seks hebben met mannen ligt dit percentage op ca. 25%.

De mogelijkheid dat je behalve gonorroe ook syfilis of een hiv-infectie hebt is kleiner. Deze combinaties komen het meest voor bij mannen die seks hebben met mannen. 4 à 5% van deze groep heeft naast gonorroe ook syfilis. 0,8 à 0,9% van de mannen die seks hebben met mannen heeft naast gonorroe ook een hiv-infectie.

Hoe kan ik me testen op gonorroe?

Als je op basis van je klachten een SOA vermoedt, is het raadzaam om je te testen. Ook als een persoon waar jij seks mee hebt gehad klachten heeft of positief is getest op een SOA.

Vind je het een grote stap om je bij de huisarts te laten testen? Dan kun je bij ons een thuistest bestellen. Deze test doe je in je eigen vertrouwde omgeving. Zowel het bestellen als het opvragen van je testuitslag kan geheel anoniem. Ook hebben we een test die zich richt op alle lichaamsgebieden, zodat je niet allerlei losse testen hoeft te bestellen. Gonorroe kan immers voorkomen in de keel, een geslachtsdeel of de anus. Daarnaast is het mogelijk om meteen op de combinatie van een chlamydia- en gonorroe-infectie te testen.

Het is belangrijk om op het juiste moment te testen, omdat gonorroe een incubatietijd van 2 tot 14 dagen heeft. Het heeft dus geen zin om de dag na een seksueel contact direct te testen. Na 3 weken kan de infectie met genoeg zekerheid vastgesteld worden, dus het advies is om vanaf 3 weken na de onveilige seks te testen.

Zijn de 3 weken nog niet verstreken, maar ervaar je wel klachten? Dan kun je direct testen. Houd er in dat geval rekening mee dat het verstandig is om na 3 weken opnieuw te testen als die test een negatieve uitslag geeft.

Hoe wordt gonorroe behandeld?

Als uit de test blijkt dat je gonorroe hebt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Bij de huisarts of GGD kun je medicijnen (antibiotica) toegediend krijgen via een prik in je bil. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van het medicijn ceftriaxon. Als je zwanger bent is ceftriaxon ook veilig.

Als je niet behandeld kunt worden met ceftriaxon (door bijvoorbeeld een allergie) is het slikken van pillen ook mogelijk. Vaak wordt gekozen voor ciprofloxacine of amoxicilline, en heel soms voor azitromycine. Je moet dan wel enkele weken na het innemen van de pil nog een SOA-test doen (zie ook ‘Moet ik me na de behandeling nog een keer laten testen?’). Bespreek dit met je huisarts.

Maak een afspraak met je huisarts of bij ons SOA-spreekuur om de benodigde medicatie te verkrijgen. De klachten verdwijnen vaak binnen een paar dagen na je behandeling. Na een week zou de infectie uit je lichaam moeten zijn.

Welke gevolgen zijn er als ik me niet laat behandelen?

Ongeacht de vraag of je klachten hebt: zorg altijd voor een behandeling van gonorroe. Je kunt gonorroe immers doorgeven aan een ander, ook als je zelf geen symptomen hebt. Na een behandeling met medicatie kun je erop vertrouwen dat je je sekspartners niet meer kunt besmetten.

Als je gonorroe niet laat behandelen kun je vervelende klachten krijgen. Ook al komt het niet vaak voor, de consequenties voor je gezondheid kunnen ernstig zijn.

Mannen kunnen last krijgen van een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat. Vrouwen lopen het risico op een eileiderontsteking, met vruchtbaarheidsproblemen als gevolg. Als je in het verleden een abortus hebt ondergaan of een spiraaltje hebt laten plaatsen, loop je een verhoogd risico op complicaties. De gonorroe-infectie kan dan namelijk gemakkelijker ‘opstijgen’ in je baarmoeder.

Als je zwanger bent wordt het behandelen van gonorroe dringend aangeraden. Een gonorroebesmetting kan namelijk een vroeggeboorte of een kind met ondergewicht veroorzaken. Ook kun je gonorroe doorgeven aan je pasgeboren kind. Je kind kan dan een oog- of longontsteking krijgen.

Moet ik mijn (voormalige) sekspartners informeren?

Laat je sekspartners die je de afgelopen zes maanden hebt gehad weten dat je gonorroe hebt. Deze personen kunnen zich dan ook testen en laten behandelen. Je sekspartners zouden nog meer mensen kunnen besmetten, waarmee de infectie verder verspreid wordt. Ook kun je zelf nogmaals besmet raken als je sekspartner zich niet laat behandelen.

Het is ook mogelijk om je sekspartners anoniem te informeren via www.partnerwaarschuwing.nl. Neem hiervoor contact met ons op.

Wanneer kan ik weer seks hebben na mijn behandeling?

Binnen zeven dagen na je behandeling kun je anderen nog besmetten met gonorroe. Wacht dus minimaal zeven dagen met seks, berekend vanaf de dag waarop je de prik hebt gekregen of je eerste pil hebt geslikt. Dit geldt ook voor seks met je mond of handen. Zo geef je je lichaam de kans om te herstellen van de infectie.

Kies je ervoor om toch seks te hebben in de eerste week na je behandeling? Gebruik dan een condoom.

Moet ik me na de behandeling nog een keer laten testen?

Meestal ben je een week na de behandeling van je klachten af. Als je klachten aanhouden, maak dan een afspraak met je huisarts. Mogelijk heb je dan een andere behandeling nodig. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een andere SOA.

Heb je de antibiotica ciprofloxacine, amoxicilline of azitromycine geslikt? Drie tot zes weken na je behandeling moet je dan nog een SOA-test doen.

Ben je behandeld met ceftriaxon via een injectie? Dan hoef je alleen nog een keer een SOA-test te doen als je zwanger bent, vier tot zes weken na de behandeling.

Als je na de behandeling seks hebt gehad met een persoon die besmet is met een SOA, moet je opnieuw een SOA-test doen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik (weer) gonorroe krijg?

Helaas kun je meer dan eens geïnfecteerd worden met gonorroe. Condoomgebruik tijdens seksueel contact zal het risico op besmetting aanzienlijk verminderen. Daarnaast kan het verstandig zijn om jezelf en je bedpartner(s) te testen op gonorroe voordat je seks met elkaar hebt, zodat je zeker weet dat je elkaar niet met gonorroe zult besmetten.

Schurft (Scabiës) Onthuld: Symptomen, Besmettingsrisico’s en Behandeling

Nog geen reacties

De laatste tijd lees je er steeds vaker over: er is schurft geconstateerd bij studenten of bij patiënten in een ziekenhuis. Dat roept natuurlijk een hoop vragen op. Wat is schurft eigenlijk en hoe kun je het krijgen? Heeft het te maken met hygiëne of is schurft een SOA? Wij geven je hier antwoord op deze en andere vragen.

Wat is schurft?

Schurft is een huidaandoening en wordt ook wel scabiës genoemd. Als je schurft hebt, zul je waarschijnlijk merken dat je flinke jeuk krijgt. Die jeuk is vooral aanwezig als je het warm hebt, wat bijvoorbeeld ’s nachts het geval is.

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dat is een parasiet, een beestje dat letterlijk onder je huid gaat zitten en gangetjes graaft. Het beestje ziet eruit als een minuscuul spinnetje en is dus erg klein (ca. 0,2 – 0,4 mm). Behalve dat er gangetjes gegraven worden onder de opperhuid, leggen de vrouwelijke schurftmijten ook eitjes onder de huid.

De jeuk wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je huid zich verzet tegen deze indringer, vanwege een allergische reactie die ontstaat door de uitwerpselen, eitjes en andere stoffen die de schurftmijt met zich meebrengt.

Wat zijn de symptomen?

Jeuk is een van de belangrijkste symptomen van schurft. Maar het is niet het enige waaraan je kunt merken dat je het hebt. Door de allergische reactie die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, kun je ook last krijgen van bultje, blaasjes, roodheid en schilfering. Hierdoor wordt het wel eens verward met andere huidaandoeningen (zoals eczeem). Daarnaast zijn de gangetjes die de schurftmijt heeft gegraven ook vaak zichtbaar. Deze zijn ongeveer 1 cm lang.

Het kan echter ook voorkomen dat er geen uiterlijke kenmerken zijn of dat je geen jeuk ervaart. Dat is vooral het geval in de eerste weken van besmetting en in dat geval is het misschien niet direct duidelijk dat je schurft hebt.

Hoe opvallend is de besmetting?

Als je voor de eerste keer besmet raakt, is dat niet meteen zichtbaar of voelbaar. Dat maakt het lastig om er direct actie op te ondernemen, of te achterhalen waar je de besmetting hebt opgelopen. Onbewust kun je dan vervolgens weer anderen besmetten.

Als je nog niet eerder schurft hebt gehad, zul je pas na 2 tot 6 weken na besmetting merken dat je het hebt (incubatietijd). Dit kan bijvoorbeeld zichtbaar zijn op je handen, waar de gangetjes en andere huidafwijkingen te zien zijn. Daarnaast kunnen de klachten vaak gezien en gevoeld worden tussen de vingers, op de polsen en enkels, in de oksels en knieholten, en onder de borsten. Mannen hebben daarnaast vaak last bij de penis en balzak en bij vrouwen is het vaak zichtbaar rond de tepels. In het gezicht van volwassenen is er over het algemeen geen sprake van schurft, maar bij kinderen kan dat wel het geval zijn.

Is schurft besmettelijk?

Schurft is zeker besmettelijk, maar het is niet zo dat je na een vluchtige ontmoeting met een persoon al grote kans op besmetting hebt. Over het algemeen blijkt dat de besmetting optreedt na een contact van minstens een kwartier, waarbij er tevens sprake is van langdurige of intensieve aanraking. Naast overdracht via menselijk contact, is het ook mogelijk om besmet te raken door bijvoorbeeld op besmette lakens te slapen of je af te drogen met een besmette handdoek.

Iemand de hand schudden die scabiës heeft, zal voor jou dus geen gevolgen hebben. Maar slaap je in een bed dat niet verschoond en niet gelucht is, dan is de kans groot dat je ook besmet raakt.

Is schurft een SOA?

Schurft valt niet onder de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), maar je kunt het wel oplopen of overdragen tijdens de seks. Dat heeft te maken met dat er dan sprake is van lichamelijk contact (huid op huidcontact) van minimaal 15 minuten, waardoor de parasiet de gelegenheid krijgt om ‘over te lopen’ van het ene lichaam naar het andere. Daarnaast is de kans groot dat eventueel beddengoed ook besmet zal zijn. Tijdens intensief lichamelijk contact is de kans op besmetting dus groot.

Waar komt schurft vaak voor?

Bij studenten en specifiek in studentenhuizen komt schurft vaak voor, en de laatste jaren neemt dit steeds meer toe. Dit zijn vaak huizen met veel personen die veel (lichamelijk) contact met elkaar hebben en elkaar makkelijk kunnen (her)besmetten. Dat maakt de behandeling ook lastiger, omdat de behandeling gezamenlijk en in één keer goed uitgevoerd moet worden.

Ook in bijvoorbeeld verpleegtehuizen, ziekenhuizen en gevangenissen is het mogelijk dat het opduikt. Daar leven eveneens veel personen samen en daarnaast hebben ouderen of zieken vaak minder weerstand, waardoor ze soms extra gevoelig voor de ernst van besmetting zijn. Medicijngebruik kan daar een rol in spelen.

Overigens kan iedereen schurft oplopen – ook kinderen – en het is dus zeker niet zo dat alleen studenten besmet raken.

Hoe kun je voorkomen dat je schurft krijgt?

Misschien denk je dat het jou niet zal overkomen dat je met schurft besmet raakt, omdat je heel goed op je persoonlijke hygiëne let. Dat is natuurlijk een uitstekend streven. Toch kan dat niet voorkomen dat je besmet raakt, want zoals gezegd kan in principe iedereen met scabiës besmet raken.

Je kunt de parasiet met het blote oog niet zien en je kunt dus ook niet weten of het beddengoed van het bed waarin je slaapt besmet is. Het is wel aan te raden om beddengoed regelmatig te wassen en te luchten, en een bed van iemand anders te verschonen voordat je er zelf in gaat slapen. Is het wel bekend dat iemand schurft heeft, dan is het belangrijk dat je nauw lichamelijk contact met deze persoon vermijdt.

Schurft behandeling

Hoewel schurft een hele vervelende aandoening is, is het niet gevaarlijk. Bovendien is het relatief eenvoudig te verhelpen, maar daar moet je wel wat moeite voor doen.

De twee meest gebruikelijke middelen om schurft te behandelen zijn een crème (permetrine) of tabletten (ivermectine). Permetrine heeft de voorkeur als eerste behandeling. Er moeten daarbij een aantal stappen op nauwkeurige wijze uitgevoerd worden, waarbij onder andere het hele lichaam (behalve slijmvliezen) vanaf de kaakrand naar beneden ingesmeerd moet worden en de crème 8 tot 12 uur op de huid moet blijven zitten.

Ook is het van belang dat beddengoed, handdoeken en kledingstukken die vanaf drie dagen voor behandeling gedragen zijn op 60 graden gewassen moeten worden. Kledingstukken die niet op 60 graden gewassen kunnen worden, moeten drie dagen in een goed afgesloten zak bewaard worden.

Nadat de crème 8 tot 12 uur op de huid heeft gezeten, is het zaak om jezelf goed te wassen en schone kleding aan te trekken. Vaak wordt geadviseerd om de behandeling met permetrine na 7 tot 14 dagen te herhalen.

Tot slot is het zeer belangrijk dat bedgenoten en huisgenoten zich tegelijk met jou behandelen, ongeacht of ze tekenen van besmetting vertonen.

Je kunt op deze pagina van de GGD meer lezen over de behandeling van schurft.

Hoe lang duurt het voordat een schurft behandeling werkt?

Als de behandeling nauwkeurig wordt uitgevoerd door alle betrokken personen, dan zouden de schurftmijten helemaal verdwenen moeten zijn. Die nauwkeurigheid geldt niet alleen voor het smeren met de crème (of het nemen van de tabletten), maar dus ook voor alle voorzorgsmaatregelen met betrekking tot het wassen en luchten van beddengoed, kleding en handdoeken.

De klachten kunnen dan na een paar dagen al afnemen, maar het komt geregeld voor dat de jeuk nog enkele weken aanhoudt. Dit komt dan door een overgevoeligheidsreactie van de huid die wordt veroorzaakt door de dode schurftmijten. In sommige gevallen kan dit zelfs nog maanden het geval zijn.

Daarnaast is het goed om te benoemen dat de jeuk die ontstaat door schurft na behandeling erger kan worden. Dit duurt hooguit enkele weken. Het wordt aangeraden om contact op te nemen met de huisarts als de jeuk ruim 2 weken na de behandeling erger wordt, als je na 4 weken na de behandeling nog steeds jeuk hebt of als je na de behandeling nieuwe plekjes op de huid krijgt.

Schurft hebben is geen reden tot schaamte

Soms kun je achterhalen waar je de besmetting met schurft hebt opgelopen. Maar soms ook niet. Want als je bijvoorbeeld ergens overnacht hebt, kun je niet altijd weten wie er voor jou in dat bed heeft geslapen. En soms is het gewoon heel lastig om de bron van de besmetting te achterhalen. Maar het laatste wat je moet doen, is met klachten rond blijven lopen omdat je je schaamt voor het feit dat je het hebt. Dat helpt jou niet van de jeuk en de blaasjes af. En het blijft daarnaast net zo besmettelijk. Informeer dus in je directe omgeving of meer mensen dezelfde ervaring of symptomen hebben, zodat jullie gezamenlijk de strijd tegen schurft aan kunnen gaan.

Kun je van pijpen of beffen een SOA krijgen?

Nog geen reacties

Gebruik jij een condoom of beflapje tijdens orale seks (pijpen, beffen of rimmen)? De kans is groot dat je dat niet doet, want ruim driekwart van de jongeren die met hun laatste bedpartner wel eens pijpte, gebruikte hierbij geen condoom. En dat terwijl bij het merendeel van alle mensen die seks hebben – ongeacht of dit onenightstands of vaste bedpartners zijn – orale seks vaak onderdeel uitmaakt van die seks.

Dat kunnen we ons overigens ook best voorstellen, want niet iedereen vindt het prettig om een condoom of beflapje in hun mond te hebben. Vergis je echter niet: ook van orale seks kun je een SOA krijgen! Dus hoe werkt dit precies? Wat zijn de risico’s en hoe kun je SOA’s voorkomen als je orale seks wil hebben?

SOA’s door orale seks

Je kunt naast de zogeheten SOA big five (chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis) onder andere ook HPV en herpes overdragen door orale seks. En sommige van die SOA besmettingen vinden bijvoorbeeld plaats in de keel of in de anus, dus houd er rekening mee dat SOA’s zich niet alleen beperken tot de vagina of penis. In verhouding met seks waarbij de penis in de vagina of anus gaat, is de kans op een SOA door orale seks in het algemeen kleiner.

Chlamydia

In de keel komt chlamydia gelukkig niet vaak voor, maar het is zeker mogelijk. In de meeste gevallen geeft dit geen klachten en gaat dit zelfs vanzelf over. Indien je klachten hebt is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts, en als je denkt dat je chlamydia in je keel hebt opgelopen dan kun je je voor de zekerheid natuurlijk testen op een SOA. Als blijkt dat je inderdaad chlamydia hebt, dan kan een arts je een antibioticakuur voorschrijven om van je SOA af te komen.

Gonorroe

In tegenstelling tot chlamydia komt gonorroe in de keel juist relatief vaak voor en dit geldt in het bijzonder voor MSM (mannen die seks hebben met mannen). Gonorroe in de keel geeft niet altijd klachten, maar als dat wel het geval is dan uit zich dat vaak in een pijnlijke of ontstoken keel. Hoewel gonorroe in de keel ook vaak uit zichzelf overgaat, is het wel behoorlijk besmettelijk. Daarom is het van belang om bij twijfel te testen op deze SOA, en bij een positieve uitslag is het van belang om je te laten behandelen. Dat kan gelukkig vrij gemakkelijk en gebeurt middels een injectie. Op die manier voorkom je verdere problemen en help je de verspreiding van gonorroe tegen te gaan.

Herpes

Herpes komt geregeld voor en uit zich vaak in een koortslip of blaasjes rondom de penis, vagina of anus. Deze blaasjes kunnen jeuken, branden, tintelen of doen pijn. Als je het herpesvirus eenmaal hebt gehad, dan zul je dit altijd bij je dragen. Echter hoeft dat geen probleem te zijn en als je geen klachten hebt, of als de blaasjes opgedroogd zijn en er een korstje op komt, dan ben je veel minder besmettelijk. De klachten gaan vaak vanzelf over, maar als je er veel last van hebt dan zijn er bepaalde middelen verkrijgbaar die kunnen helpen. Het is af te raden om (onbeschermde) seks te hebben of orale seks te hebben indien je dit soort blaasjes ziet.

Hiv

Het is onveilig om orale seks te hebben waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt. De kans is klein dat je hiv oploopt via orale seks als je daar rekening mee houdt, maar indien je besmet bent met andere SOA’s of last hebt van aften, wondjes of ontstekingen, dan neemt die kans toe. Twijfel je of je hiv hebt? Laat je dan zo snel mogelijk testen. Blijkt daaruit dat je hiv hebt? Laat je dan zo snel mogelijk behandelen. Als je hiv hebt en je goed laat behandelen kun je hiv niet doorgeven aan anderen.

Syfilis

Syfilis (ook wel bekend als lues) is een SOA die eveneens door orale seks overgedragen kan worden en begint vaak als een rood, hard plekje op de penis, vagina, anus of mond. Dit plekje is niet altijd goed zichtbaar en gaat vaak binnen 1 tot 3 maanden weg, waarna (of tijdens) je andere klachten krijgt. Dat betekent echter niet dat je dan niet meer besmettelijk bent! De kans op overdragen is het grootst als er sprake is van kleine wondjes aan je slijmvlies of huid. Onbehandeld kan deze SOA tot ernstige klachten leiden en het is van belang om syfilis niet verder te verspreiden.

Veilig pijpen en beffen

SOA’s kun je in veel gevallen voorkomen door bij het beffen en pijpen een condoom of beflapje te gebruiken. Een condoom biedt goede bescherming tegen chlamydia, hiv en syfilis. Hiv kun je niet krijgen als je zelf PrEP gebruikt en als degene die hiv heeft zich op de juiste wijze laat behandelen. Daarnaast biedt een condoom bescherming tegen gonorroe en herpes, maar niet voor de volle 100%. Voorkom daarom orale seks als je niet zeker weet dat jij of je partner geen SOA heeft, en in het bijzonder als één van jullie wondjes of bijvoorbeeld blaasjes heeft bij of in de mond en rond de geslachtsdelen.

Zekerheid door (orale) SOA-test

Heb je klachten of denk je dat je misschien een SOA hebt? Heb je onbeschermde seks gehad of heb je veel wisselende contacten? Bestel dan een SOA-test of maak een afspraak bij je huisarts. Goed om te weten: we bieden ook een SOA-test aan waarbij er niet alleen vaginaal of urinaal getest, maar ook anaal en oraal. Daardoor weet je zeker of je een SOA hebt, ook als je onbeschermd hebt gepijpt, gebeft of gerimd. En dankzij die zekerheid kunnen jij en je partner weer volop genieten van veilige (orale) seks!

Seks zonder fysiek contact tijdens corona

Nog geen reacties

Veilige seks zonder fysiek contact met je sekspartner (COVID-19)

Zoals we in een andere blog hebben omschreven, is het niet bepaald makkelijk om met de huidige coronamaatregelen op een veilige manier seks te kunnen hebben. Gelukkig zijn er ook een boel alternatieven waarmee je nog kunt genieten van seks, zonder fysiek intiem te zijn met je sekspartner. De eerste optie ligt voor de hand, maar is zeker de moeite waard om te benoemen: masturberen!

Masturberen

Verwen jezelf gerust wat meer in deze barre tijden, want seks met jezelf is corona-proof en kan net de ontspanning geven die je even nodig had. Je kunt ook masturberen met een ander op 1,5 meter afstand, maar houd er rekening mee dat dat geen garantie is om overdracht van het coronavirus te voorkomen.

Let’s go digital

Sinds het begin van het coronavirus is er een vrij duidelijke toename te zien in het aantal mensen dat aan digitale seks doet. Denk hierbij aan sexting of telefoonseks, via bijvoorbeeld appjes, filmpjes of audio. Dat kan ontzettend leuk zijn – en wat dat betreft biedt corona misschien zelfs een mooie kans om dit te ontdekken – maar houd er wel rekening mee dat je dit alleen moet doen in overleg en met toestemming van de ontvanger. In lijn met Soa Aids Nederland raden we aan om geen beeldopnames te maken of indien je dat toch graag wilt, die beelden nooit met anderen te delen (en dus ook niet op het internet te plaatsen). Nog een tip: zorg ervoor dat je gezicht en andere (ruimtelijke) herkenbare dingen waardoor je herkend kunt worden niet te zien zijn op het beeldmateriaal. Check? Slinger dan gerust die webcam aan! En ben je liefhebber van groepsseks? Dan bieden Skype, Zoom of Teams wellicht uitkomst…

Terug van weggeweest

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar er is een redelijke kans dat je opa of oma ook al aan een vorm van sexting deden. Namelijk met pen en papier! Doe eens gek en zet je fantasieën op papier. Die kun je delen met een ander (uiteraard in overleg en met toestemming) of doe het voor jezelf zodat je je creaties er op een later moment nog eens bij kunt pakken.

Teamwork

Heb je een seksbuddy maar doen jullie vanwege het coronavirus momenteel even rustig aan? Dan kun je het op afstand toch nog spannend houden door bijvoorbeeld met op afstand bestuurbare seksspeeltjes te experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan een vibrator die ingebracht kan worden en met een app te besturen is door je partner op afstand. Heb je deze apparatuur niet in huis en is je stufi nog niet binnen? Dan kun je voor de gratis variant gaan en elkaar pikante opdrachten meegeven om het spannend te houden. En als je het écht niet meer uithoudt, dan kun je in dit blog tips lezen om op een veilige manier intiem te zijn tijdens de coronacrisis. Houd naast de maatregelen omtrent corona natuurlijk ook rekening met SOA’s en doe een test als je denkt dat je een SOA hebt.

Veilige seks tijdens corona

Nog geen reacties

Hoe kun je de risico’s op het coronavirus (COVID-19) beperken bij seks?

Seks is voor heel veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven en dat begrijpen we volkomen. Het coronavirus kan je seksleven (en intimiteit en relaties op zich) flink beïnvloeden, en daarmee ook je mentale gesteldheid. In een eerdere blog hebben we al toegelicht of je nog seks kunt hebben in tijden van corona. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je de risico’s op corona kunt beperken als je toch seks gaat hebben.

Seks met je partner uit hetzelfde huishouden

Laten we beginnen met dat je nog ‘gewoon’ seks kunt hebben met een partner waarmee je in huis woont, tenzij jij of je partner lichte klachten heeft die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. In dat geval is het raadzaam om zoveel mogelijk afstand te bewaren en je te laten testen op het coronavirus. Zodra jullie beiden negatief testen en 24 uur geen klachten meer hebben, kun je weer met een gerust hart van de bil gaan.

Seks met partner(s) buiten je huishouden

Zoals je inmiddels wel weet is de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden. Dat maakt seks middels fysiek contact natuurlijk onmogelijk, maar gelukkig zijn er veel leuke alternatieven om toch op een veilige manier intiem te zijn. Daarover lees je meer in dit blog. We beseffen ons echter goed dat het onthouden van seks op lange en korte termijn moeilijk voor je kan zijn en zelfs een behoorlijk negatieve impact kan hebben op je mentale gesteldheid. Daarom hebben we een aantal tips samengesteld waar je rekening mee kunt houden als je toch seks gaat hebben met partners buiten je huishouden.

  1. Probeer slechts met één persoon intiem te zijn die je al kent en waarbij je erop kunt vertrouwen dat hij of zij zich aan de coronamaatregelen houdt. Op die manier beperk je je fysieke contacten en de risico’s op verspreiding van het virus. Daarbij is het van belang om de risico’s bespreekbaar te maken, omdat jij of je partner corona kan hebben zonder dat je het doorhebt.
  2. Vraag voordat je elkaar ziet aan je partner of hij/zij symptomen ervaart die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus. Indien dat het geval is, ook al zijn die klachten mild of licht, dan is het verstandiger om niet met elkaar af te spreken. En als je dan toch bezig bent, vraag dan direct ook even of je sekspartner geen SOA heeft 😉
  3. Was beiden je handen grondig met zeep voor en na de seks (of doe dit direct na binnenkomst als je bij iemand op bezoek gaat). Was daarnaast ook je lichaam, maar houd er rekening mee dat je je geslachtsdelen enkel met water wast en dus niet met zeep. Probeer daarnaast het openbaar vervoer te vermijden als vervoersmiddel richting je sekspartner.
  4. Vraag om elkaars telefoonnummer of andere contactgegevens. Zo kun je elkaar waarschuwen als je met het coronavirus besmet blijkt te zijn rond de periode dat je intiem bent geweest. Ook helpt het de GGD om beter contactonderzoek te kunnen doen.
  5. Gebruik een mondkapje indien jullie dat beiden geen probleem vinden. Het is misschien niet ideaal, maar het vermindert de kans om elkaar te besmetten. Daarnaast kun je een beflapje of condoom gebruiken bij orale seks.
  6. Gebruik geen speeksel als glijmiddel.
  7. Overweeg om niet bij elkaar (in bed) te slapen, zodat je niet overbodig veel bij elkaar in de buurt bent.
  8. Last but not least: maak alles goed schoon en lucht de ruimtes waar jullie zijn geweest. Dus was het beddengoed, zet de ramen geruime tijd open (ook tijdens de seks) en reinig eventuele seksspeeltjes met water en neutrale zeep.

Seks tijdens de coronacrisis

Nog geen reacties

Laten we beginnen met dat het coronavirus (COVID-19) geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is. Grote kans dat je dat overigens al wist. Je kunt echter wel het coronavirus oplopen tijdens het hebben van seks. Ook dat zal je waarschijnlijk niet verbazen, aangezien de meest belangrijke maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken 1,5 meter afstand houden is. Dat maakt het hebben van seks natuurlijk wel wat ingewikkeld. In dit blog zullen we enkele vragen die je wellicht hebt met betrekking tot het coronavirus en seks voor je beantwoorden. Lees hier welke tips we voor je hebben om tijdens de huidige coronacrisis toch nog van seks te kunnen genieten op een zo veilig mogelijke manier.

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus zo’n grote rol speelt in het dagelijks leven?

Technisch gezien kún je natuurlijk nog zo veel seks hebben als je zelf wilt, maar of het verstandig is (of in lijn met de huidige regelgeving) is afhankelijk van de situatie. Je kunt in principe gewoon met je partner die bij je in huis woont seks (blijven) hebben. Ervaar jij of ervaart je partner symptomen die wijzen op een corona-infecte, dan is het verstandig om zoveel mogelijk afstand te houden en binnen te blijven. En dat betekent dus dat je ook beter even geen seks kunt hebben en dat je je moet laten testen op het coronavirus. Als die uitslag negatief is en jullie langer dan 24 uur geen klachten meer hebben, kan de liefde weer met een gerust hart bedreven worden.

Als je niet samenwoont met je (potentiële) partner, dan is het volgens de richtlijnen beter om geen seks te hebben. Want ja, 1,5 meter afstand houden blijft de norm. Maar we begrijpen ook dat het in de realiteit soms anders zal zijn en daarom hebben we een blog geschreven met tips voor iedereen die ondanks COVID-19 toch graag seks wil hebben.

Kan ik het coronavirus krijgen door aftrekken, vingeren, pijpen of beffen?

Ja, je kunt het coronavirus krijgen na orale seks, aftrekken of vingeren. Zoals we eerder aangaven is het coronavirus geen SOA en er is dan ook geen direct bewijs dat je het virus kunt krijgen of doorgeven via sperma, voorvocht of vocht uit de vagina. Maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit wát je doet, als je dichtbij iemand bent die besmet is met het coronavirus kun je het virus zelf ook oplopen. Net zoals het geval is met een simpele verkoudheid.

Heb je bij anale seks meer of minder kans op het coronavirus?

Het coronavirus is aangetoond in ontlasting. Er is alleen geen aanleiding om ervan uit te gaan dat je bij anale seks meer of minder kans hebt om corona op te lopen dan bij bijvoorbeeld vaginale seks.

Is het gek dat mijn partner of ik minder zin in seks hebben?

Nee, dat is niet gek. Het coronavirus heeft in korte tijd voor veel verandering gezorgd en is voor veel mensen dan ook behoorlijk ingrijpend gebleken. Iedereen gaat hier anders mee om. Het kan zijn dat je meer stress ervaart of dat je ongerust bent, waardoor je minder zin kunt hebben in seks. Echter kan het ook andersom zijn: sommige mensen hebben juist meer (zin in) seks omdat ze bijvoorbeeld meer tijd hebben, meer samen met hun partner zijn of meer stress hebben waardoor ze juist meer zin in seks hebben. Dit is allemaal afhankelijk van wie jij bent en hoe je reageert op de veranderingen die het coronavirus met zich meebrengt.

Kan ik me nog laten testen op een SOA bij de huisarts of GGD?

Ja, je kunt nog gewoon terecht bij je huisarts of GGD voor het aanvragen van een SOA-test. Houd er wel rekening mee dat sommige GGD’s en soa-poli’s minder ruimte hebben voor SOA-spreekuren vanwege de drukte die het coronavirus met zich meebrengt. Dit kan er ook voor zorgen dat je soms wat langer moet wachten op de uitslag van je SOA-test. Per 1 september verwacht de GGD weer reguliere SOA-zorg te kunnen bieden. Kijk voor de meest recente informatie op de website van jouw GGD.

Wil je liever niet naar de huisarts of GGD voor een SOA-test, bijvoorbeeld omdat je snel en anoniem geholpen wilt worden? Dan kun je hier bij ons ook een SOA-test bestellen.

Mag ik als sekswerker nog aan het werk nu?

Per 1 juli mogen sekswerkers hun beroep weer uitoefenen. Wees je daarbij bewust van de risico’s die dit met zich mee kan brengen en houd je aan de richtlijnen. Lees op www.prostitutie.nl meer over de maatregelen die je kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen. En los daarvan: laat je uiteraard regelmatig testen op SOA’s.

Klopt het dat de pil bij overgeven of diarree minder betrouwbaar is?

Dat klopt, inderdaad. De pil kan bij klachten zoals overgeven en diarree minder betrouwbaar zijn. Het kan dan verstandig zijn om de pil opnieuw in te nemen. Het is raadzaam om dit soort zaken met je huisarts te bespreken.

Heb je meer kans om het coronavirus op te lopen als je hiv hebt?

Volgens Soa Aids Nederland is er momenteel geen aanleiding om aan te nemen dat mensen met hiv sneller corona op kunnen lopen dan mensen zonder hiv. Ook is de verwachting dat het coronavirus in principe niet anders hoeft te verlopen als je hiv hebt. Je hebt wel meer kans op het coronavirus als je hiv hebt en:

  • een lage afweer hebt (minder dan 200 CD4)
  • ook andere klachten of ziektes hebt (bijvoorbeeld COPD, hartklachten en diabetes)
  • ouder bent
  • overgewicht hebt
  • rookt

Als je hiv hebt en daar niet voor behandeld wordt, zul je een zwakker immuunsysteem hebben. Daardoor is de kans groter dat je in die gevallen zieker zult worden. Denk je dat er een kans is dat je hiv hebt opgelopen? Laat je dan testen en ga het gesprek aan met een professional, zoals je huisarts.

Nieuw! Bestel direct medicatie

Nog geen reacties

Bijzondere samenwerking met apotheek – Bestel direct medicatie

Goed nieuws! We zijn een samenwerking aangegaan met Apotheek Hanzeplein, waardoor er bij een positieve SOA-test ook direct medicatie besteld kan worden. Deze medicatie zal dan – uiteraard in een discrete verpakking – net zoals onze SOA-testen ook thuis bij jou in de brievenbus bezorgd worden binnen twee werkdagen.

Als je tijdens het bestelproces hebt aangegeven dat je medicatie wilt ontvangen bij een positieve testuitslag en als blijkt dat je positief getest hebt op een SOA, zal Apotheek Hanzeplein je bellen om een aantal dingen te bespreken. Denk hierbij aan de gebruikswijze van het geneesmiddel, de declaratie van de kosten bij je zorgverzekeraar en het waarborgen van je privacy en gezondheid.

De medicatie wordt verstuurd in een envelop waarop alleen de benodigde informatie staat om de medicatie bij jou thuis te kunnen bezorgen. Dat betekent dus discrete verzending zoals je van ons gewend bent: de naam of logo van de apotheek staat er niet op vermeld, je kunt niet zien dat het medicatie betreft en er staan geen SOA-gerelateerde zaken op vermeld. Nadat de medicatie verzonden is, zul je dit binnen 2 werkdagen in huis hebben. Net zoals het geval was bij het verzenden van de SOA-test.

Dankzij deze samenwerking met de apotheek proberen we het nog makkelijker te maken om bij een SOA zo snel en adequaat mogelijk geholpen te worden, waarbij we waarde hechten aan anonimiteit en kwaliteit. Zo hoef je je bij een positieve uitslag geen zorgen te maken en zullen we je helpen om zo snel mogelijk weer SOA-vrij te zijn.

Samen Nederland SOA-vrij, daar gaan we voor!