Unieke 3-in-1 SOA-test

We hebben een SOA-test ontwikkeld waarmee je in één keer op meerdere lichaamsgebieden kunt testen (vagina/penis, anaal en oraal). Dat hebben we gedaan omdat ons twee dingen zijn opgevallen:

  • Sommige mensen willen graag op meerdere lichaamsgebieden testen om absolute zekerheid te hebben (terwijl dat niet altijd nodig is, daar lees je zo meteen meer over).
  • Sommige mensen moeten op meerdere lichaamslocaties testen, bijvoorbeeld vanwege bepaalde klachten.

Om dat te doen moet je voor meerdere losse testen betalen en dat kan al snel erg prijzig worden als je bedenkt dat de meeste testen circa €50 per stuk kosten. Om die reden hebben we de 3-in-1 test ontwikkeld, zodat je voor een vaste, betaalbare prijs op meerdere lichaamsgebieden kunt testen, waardoor de drempel om te testen verder verlaagd wordt.

Vaak is een enkele test al voldoende

Het is belangrijk om te benoemen dat het voor veel mensen niet nodig is om op meerdere lichaamslocaties te testen. Tenzij er specifiek aanleiding voor is, is het in de meeste gevallen voldoende om een vaginale test of een urine test te doen.

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt geadviseerd om op alle lichaamsgebieden te testen (dus urine, anaal en oraal). Overigens moeten MSM over het algemeen ook aanvullend getest worden middels bloedonderzoek, dus houd er rekening mee dat een chlamydia en gonorroe test in die gevallen onvoldoende is.

Verder is het voor iedereen – ongeacht geslacht – verstandig om ook een anale test te doen als je onbeschermde receptieve anale seks hebt gehad (dus penis of uitgewisselde seksspeeltjes in jouw anus). Daarnaast kan een anale test voor vrouwen in het algemeen van waarde zijn, omdat in ca. 75% van de gevallen waarbij vaginale chlamydia wordt vastgesteld, ook sprake blijkt te zijn van een anale besmetting. Let op: tegenwoordig wordt hier vaak al rekening mee gehouden bij de medicatiekeuze voor behandeling van vaginale chlamydia.

Heb je onveilige seks gehad en bepaalde symptomen die passen bij een SOA in of bij je anus? Dan is het ook verstandig om een anale test te doen.

De kans op een orale SOA is nog kleiner, waardoor een orale test in principe alleen nodig is als je iemand oraal hebt bevredigd en last krijgt van keelklachten, of als je orale seks hebt gehad en je behoort tot een risicogroep (bijvoorbeeld MSM of sekswerkerks).

Houd rekening met het volgende

We merken dat sommige mensen heel blij zijn met de 3-in-1 test, omdat ze zich hierdoor minder zorgen maken en vaak goedkoper uit zijn dan voorheen met het bestellen van meerdere losse testen. Houd echter wel rekening met het volgende:

  • Zoals hierboven omschreven is het dus niet altijd nodig om ook anaal te testen en is het zelfs nog minder vaak nodig om ook oraal te testen.
  • De 3-in-1 test wijst niet uit wáár de SOA is vastgesteld, enkel óf er een SOA is vastgesteld. Je krijgt dus alleen een positieve of negatieve uitslag en niet een uitslag per lichaamslocatie. Voor de behandeling van mannen betekent dat dat we vragen wat de situatie is om te kunnen bepalen welke medicatie geschikt is voor behandeling.

De 3-in-1 chlamydia test kost €44,95 en de 3-in-1 chlamydia + gonorroe test kost €64,95.

Weet je niet zeker waarop je moet testen? Doe dan de testwijzer. Wil je ons liever persoonlijk spreken of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!