Heb ik een SOA?

We hopen natuurlijk van niet! Maar wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, is de kans daarop aanwezig. Let daarom altijd goed op de symptomen die passen bij SOA’s. Wanneer je klachten hebt, is het hoe dan ook het beste om zo vroeg mogelijk uitsluitsel te hebben. Wacht je te lang, dan kan het bij vrouwen onvruchtbaarheid opleveren, evenals allerlei andere blijvende of langdurige kwalen. Kortom, het is voor jou én je omgeving ontzettend belangrijk dat je een eventuele seksueel overdraagbare aandoening snel opspoort en behandelt. Zo voorkom je namelijk een verdere progressie van de aandoening en verspreiding ervan.

Wat zijn SOA symptomen?

Natuurlijk weet je pas zeker of je een SOA hebt wanneer je bij ons een SOA-test bestelt. Maar de tekenen die erop wijzen zorgen er natuurlijk voor dat je die aanvraagt. Deze kunnen heel divers zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van onder andere:

  • Irritatie en jeuk
  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Ongewone afscheiding
  • Rode huid en/of schilfers bij je geslachtsdelen of mond
  • Wratten, blaasjes, bultjes en zweertjes
  • Urineverlies
  • Beestjes
  • Pijn in je onderbuik of aan je penis of vagina

Elk van deze klachten is al een reden om een test aan te vragen bij SoaStudentArts.nl.

Hoe herken je een SOA?

Aan bovenstaande symptomen. Een betrouwbare SOA-test doen is de enige manier om het helemaal zeker te weten. Realiseer je wel dat het tot drie weken kan duren voordat je überhaupt kunt controleren met een test of er sprake is van een SOA. Dit is het geval bij chlamydia en gonorroe, de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Bij HIV, syfilis en hepatitis beslaat die periode wel drie maanden. Let dus goed op de symptomen en vraag tijdig je SOA-test aan.

Wanneer moet je je testen op een SOA?

Eigenlijk altijd wanneer je genoemde symptomen ervaart. Maar ook als je weet dat een sekspartner – of daar weer een partner van – klachten ervaart of positief is getest op een SOA-test. Uiteraard verneem je dit niet via ons, aangezien wij zorgvuldig met ieders en dus ook jouw gegevens omgaan. Een SOA-test bestellen en het opvragen van de uitslag ervan is geheel anoniem via onze website! Zo worden jouw gegevens nooit aan jouw huisarts verstrekt en heb je zelfs de mogelijkheid om je medicijnen bij ons te bestellen. Daarnaast staan we voor je klaar met gepaste nazorg, zodat je altijd de juiste hulp krijgt bij een positieve uitslag. Zo houden wij de zorg professioneel én laagdrempelig!