Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze SOA-testen of over iets anders? Bekijk dan hier de veelgestelde vragen (FAQ) of neem contact met ons op.

Mag ik alleen een SOA-test bestellen als ik student ben?
Nee. Iedereen mag onze SOA-testen bestellen, dus ook als je geen student bent. De reden dat we ons op studenten richten, is omdat uit onze ervaring (als huisarts) is gebleken dat studenten een risicogroep vormen waar relatief veel SOA’s voorkomen. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen van hun SOA’s af te helpen en te houden, waardoor we deze keuze hebben gemaakt. Maar geen zorgen dus: iedereen mag gebruik maken van onze SOA-testen!

Waar kan ik de uitslag inzien?
Je kunt de uitslag van jouw SOA-test op anonieme wijze inzien via deze website, indien je de SOA-test via de post gratis naar het lab hebt gestuurd. Vul de unieke code in die je in je bevestigingsmail hebt ontvangen op de uitslagpagina. Dit kan over het algemeen binnen 4 werkdagen na verzending naar het lab (houd er rekening mee dat de meeste brievenbussen om 17.00 geleegd worden door de postdienst).

Wat is een 3-in-1 SOA-test en waarom bieden jullie deze aan?
Uit onderzoek is gebleken dat vaginale chlamydia vaak samengaat met anale chlamydia, ook als je geen anale seks hebt gehad . Anale chlamydia behoeft een andere behandeling dan vaginale chlamydia. Op dit moment wordt er door veel instanties enkel op één seksgebied getest, waardoor vrouwen dus vaak niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben om ‘alle’ chlamydia te bestrijden. Daarom hebben wij een unieke 3-in-1 test ontwikkeld waarbij je vaginaal, anaal en oraal laat testen en dus meer zekerheid hebt op een betrouwbare uitslag.
Extra bijkomend voordeel voor jou: dit is ook nog eens een stuk goedkoper dan meerdere losse testen bestellen!

Hoe snel krijgt ik bericht?
Je krijgt een mailtje als je testuitslag bekend is. De uitslag is over het algemeen binnen 4 werkdagen bekend en deze kun je anoniem inzien via onze uitslagpagina.

Zorgen jullie voor discrete verzending?
Ja, daar hechten we veel waarde aan. Het verzendmateriaal is niet transparant en er staat geen tekst op waaruit kan blijken dat je een SOA-test hebt besteld (dus ook onze naam staat er niet op).

Moet ik ingeschreven zijn bij Studentarts?
Nee. Studentarts is een huisartsenpraktijk voor bewoners en studenten in Groningen. Vanuit deze praktijk is SoaStudentArts bedacht en uitgevoerd, waardoor je verzekerd bent van hoogwaardige testkwaliteit. Om van onze SOA-testen gebruik te maken hoef je niet ingeschreven te staan bij deze praktijk: iedereen mag onze SOA-testen bestellen.

Wat bieden jullie als behandeling bij een positieve test?
In overleg met de apotheek en met de huisarts, hebben we besloten om in de meeste gevallen de volgende medicatie voor te schrijven bij een positieve chlamydia-test:

Vrouwen: doxycycline 100 mg 2 x daags 1 tablet gedurende 7 dagen.
Mannen: azitromycine 500 mg 1 x 2 stuks eenmalig.

In enkele gevallen, bijvoorbeeld als er ook sprake is van een gonorroebesmetting of bepaalde allergieën, zal er aanvullende of andere medicatie benodigd zijn. In het geval van allergieën zal de apotheek ervoor zorgen dat je de juiste behandeling ontvangt, en bij een positieve gonorroe test raden we aan om contact op te nemen met je huisarts voor het verkrijgen van de juiste behandeling.

Het is belangrijk om te vermelden dat we vrouwen met een chlamydiabesmetting voorheen behandelden met azitromycine. Dat blijkt voor vrouwen niet genoeg te zijn, omdat een vaginale chlamydia vaak samengaat met een anale chlamydia (zelfs zonder anale seks te hebben gehad). Daarom hebben we in overleg met de huisarts en apotheek ervoor gekozen om vrouwen met doxycycline te behandelen, zodat we onderbehandeling tegen kunnen gaan en je zo goed mogelijk kunnen helpen met je SOA. Indien mannen aangeven dat ze ook anale seks hebben gehad, zullen zij ook behandeld worden met doxycycline (en dit wordt uitgevraagd door de apotheker).

Waar kan ik terecht met een klacht?
We doen ons uiterste best om je zo goed mogelijk te helpen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je ergens niet tevreden mee was. We vinden het belangrijk dat je dan zo snel en goed mogelijk gehoord en geholpen wordt. Als je een klacht hebt, kun je een e-mail (met een complete en duidelijke omschrijving van je klacht) sturen naar info@soastudentarts.nl. Dan zal er binnen 14 werkdagen geantwoord worden op je klacht. Kijk op deze pagina voor meer informatie.