Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze SOA-testen of over iets anders? Bekijk dan hier de veelgestelde vragen (FAQ) of neem contact met ons op.

Mag ik alleen een SOA-test bestellen als ik student ben?
Nee. Iedereen mag onze SOA-testen bestellen, dus ook als je geen student bent. De reden dat we ons op studenten richten, is omdat uit onze ervaring (als huisarts) is gebleken dat studenten een risicogroep vormen waar relatief veel SOA’s voorkomen. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen van hun SOA’s af te helpen en te houden, waardoor we deze keuze hebben gemaakt. Maar geen zorgen dus: iedereen mag gebruik maken van onze SOA-testen!

Waar kan ik de uitslag inzien?
Je kunt de uitslag van jouw SOA-test op anonieme wijze inzien via deze website, indien je de SOA-test via de post gratis naar het lab hebt gestuurd. Vul de unieke code die je van het lab in je mail hebt ontvangen in op de Uitslag pagina. Dit kan binnen 3-5 werkdagen na verzending naar het lab (houd er rekening mee dat de meeste brievenbussen om 17.00 geleegd worden door de postdienst).

Als je de test in Groningen langs brengt bij huisartsenpraktijk StudentArts (Hanzeplein 121) krijg je binnen één werkdag uitslag.

Wat is een 3-in-1 SOA-test en waarom bieden jullie deze aan?
Uit onderzoek is gebleken dat vaginale chlamydia vaak samengaat met anale chlamydia, ook als je geen anale seks hebt gehad. Anale chlamydia behoeft een andere behandeling dan vaginale chlamydia. Op dit moment wordt er door veel instanties enkel op één seksgebied getest, waardoor vrouwen dus vaak niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben om ‘alle’ chlamydia te bestrijden. Daarom hebben wij een unieke 3-in-1 test ontwikkeld waarbij je vaginaal, anaal en oraal laat testen en dus meer zekerheid hebt op een betrouwbare uitslag (en de juiste vervolgmedicatie kunt krijgen).
Extra bijkomend voordeel voor jou: dit is ook nog eens een stuk goedkoper dan meerdere losse testen bestellen!

Hoe snel krijgt ik bericht?
Je krijgt geen bericht, maar je kunt de uitslag anoniem inzien binnen 3-5 werkdagen als je de SOA-test via de post gratis naar het lab hebt gestuurd. Als je de test in Groningen langsbrengt bij StudentArts (Hanzeplein 121) krijg je binnen één werkdag uitslag.

Zorgen jullie voor discrete verzending?
Ja, daar hechten we veel waarde aan. Het verzendmateriaal is niet transparant en er staat geen tekst op waaruit kan blijken dat je een SOA-test hebt besteld (dus ook onze naam staat er niet op).

Moet ik ingeschreven zijn bij Studentarts?
Nee. Studentarts is een huisartsenpraktijk voor bewoners en studenten in Groningen. Vanuit deze praktijk is Soastudentarts bedacht en uitgevoerd, waardoor je verzekerd bent van hoogwaardige testkwaliteit. Om van onze SOA-testen gebruik te maken hoef je niet ingeschreven te staan bij deze praktijk: iedereen mag onze SOA-testen bestellen.

Wat is het verschil in behandelen?
In het verleden kreeg iedereen eenmalig 1000 mg Azitromycine. Dat blijkt voor vrouwen niet genoeg te zijn, omdat een vaginale chlamydia vaak samengaat met een anale chlamydia (zelfs zonder anale seks te hebben gehad).
De behandeling van een anale chlamydia is dan Doxycycline voor één week.
Omdat de kweek niet uitsplitst waar de chlamydia gevonden is, hebben we besloten om vrouwen altijd met Doxycycline te behandelen en mannen ook als ze aangeven dat ze anale sex hebben gehad. Dat wordt door de apotheker uitgevraagd. We volgen hiermee ook het beleid zoals het in Duitsland wordt toegepast.

Waar kan ik terecht met een klacht?
We doen ons uiterste best om je zo goed mogelijk te helpen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je ergens niet tevreden mee was. We vinden het belangrijk dat je dan zo snel en goed mogelijk gehoord en geholpen wordt. Als je een klacht hebt, kun je een e-mail (met een complete en duidelijke omschrijving van je klacht) sturen naar [email protected] Dan zal er binnen 2 werkdagen contact met je opgenomen worden.