Wat is een SOA?

Het is een term waar je liever niet te veel aan denkt en waar je toch volop rekening mee dient te houden: SOA. De afkorting staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Hier zijn vele verschillende soorten van, zoals herpes, genitale wratten en plasbuisontsteking, maar chlamydia en gonorroe komen het meest voor. Symptomen lopen per aandoening heel erg uiteen: denk aan ongewone afscheiding, jeuk rond de geslachtsdelen en pijn bij het plassen. Heb je aanhoudend met één van deze verschijnselen te maken? Doe dan een test via SoaStudentArts.nl!

Wat is de kans op een SOA?

Hoe vaker je onveilige seks hebt, hoe groter de kans is dat je een SOA oploopt. Zo simpel is het. We merken dat het aantal testen toeneemt onder mannen die seksueel actief zijn bij andere mannen, maar ook bij sekswerkers en jongeren onder de 25 jaar. Onder deze drie doelgroepen worden SOA’s daarom sneller opgespoord. Gemiddeld wordt er onder ruim 18% van de tests die door huisartsen en SOA poli’s worden verricht ook daadwerkelijk seksueel overdraagbare aandoeningen aangetroffen.

Dat lijkt een redelijk laag aantal, maar waan je daarom niet meteen veilig! Om te voorkomen dat je zelf een SOA oploopt of het overdraagt aan anderen, is het erg belangrijk dat seks niet alleen aangenaam maar ook veilig is.

Wat is de incubatietijd van een SOA?

Dat hangt heel erg af van de aandoening. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de eerste symptomen, beslaat bij chlamydia en gonorroe bijvoorbeeld tussen de één en drie weken, maar in het geval van syfilis en HIV kunnen hier wel drie maanden overheen gaan. Opnieuw testen wordt bij aanhoudende klachten dan ook sterk aanbevolen. Neem geen enkel risico en doe er alles aan om nieuwe besmettingen te voorkomen terwijl je de testresultaten afwacht! En ook zeker erna, vooral wanneer blijkt dat je testresultaten positief zijn.

Wanneer moet ik een SOA-test doen?

Het kan zijn dat je binnen een korte periode met één of meerdere partners onveilige seks hebt gehad. Misschien ben je over één van hen niet (helemaal) zeker of ervaar je klachten die overeenkomen met de voorbeelden die we hierboven hebben benoemd. In dat geval is het heel verstandig om bij ons een betrouwbare SOA-test te bestellen!

Zowel mannen als vrouwen kunnen bij ons terecht. Zodra blijkt dat je daadwerkelijk een SOA hebt, ben je bij ons aan het juiste adres voor de beste nazorg. Bij ons is het bijvoorbeeld mogelijk om direct de benodigde medicatie aan te vragen en thuisbezorgd te krijgen. Bovendien zijn wij jouw aanspreekpunt wanneer je vragen hebt over de aandoening en wat je het beste kunt doen voor een succesvolle behandeling. Samen doen we er alles aan om jou fysiek én mentaal weer gezond te maken!