Nazorg

Bij een positieve uitslag op de SOA-test die je online hebt opgevraagd:

  • Neem contact op met je huisarts.
  • Omdat een vaginale chlamydia bijna altijd ook anaal is, is de behandelingsvoorkeur niet meer eenmalig 2 tabletten azithromycine maar een week doxycycline!

Woon je in Groningen en heb je geen huisarts, dan kun je hier gelijk een afspraak maken bij StudentArts.

  • Overleg met de arts wie je allemaal moet waarschuwen. Meestal moet je sekspartners van de laatste 6 maanden waarschuwen. Soms van één of meerdere jaren geleden.
  • Wil je niet zelf vertellen dat je een soa hebt? De GGD kan, met jouw toestemming, sekspartners waarschuwen. Neem hiervoor contact op met de GGD in jouw regio via de GGD locator.
  • Waarschuwen kan ook online via partnerwaarschuwing.nl. Dit gaat via een code die je van je (huis)arts krijgt. Lees hieronder meer over online waarschuwen.
  • Als je zelf wordt gewaarschuwd voor een soa, neem dit dan serieus. Laat een SOA-test doen, ook als je geen klachten hebt.
Bij een positieve uitslag raden we aan om minimaal een week na het afronden van de antibioticakuur geen enkele vorm van seks te hebben. Ook masturberen raden we dus af voor de eerste week, omdat hierdoor hele kleine scheurtjes in het slijmvlies kunnen ontstaan, waardoor eventuele ‘SOA-bacteriën’ die nog aanwezig zijn weer opnieuw tot besmetting kunnen leiden.
 
Indien je nog met vragen zit of graag wilt praten over je SOA-test of de uitslag, kun je altijd bij ons terecht. Neem dus gerust contact met ons op! Zie daarvoor de contactinformatie onderaan iedere pagina op deze website. Als je liever met je eigen huisarts in gesprek wilt, kun je daar natuurlijk een consult voor inplannen. Daarnaast ben je ook van harte welkom om contact op te nemen met Studentarts: de huisartsenpraktijk in Groningen die Soastudentarts heeft bedacht en uitgevoerd.