Veilige seks tijdens corona

Hoe kun je de risico’s op het coronavirus (COVID-19) beperken bij seks?

Seks is voor heel veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven en dat begrijpen we volkomen. Het coronavirus kan je seksleven (en intimiteit en relaties op zich) flink beïnvloeden, en daarmee ook je mentale gesteldheid. In een eerdere blog hebben we al toegelicht of je nog seks kunt hebben in tijden van corona. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je de risico’s op corona kunt beperken als je toch seks gaat hebben.

Seks met je partner uit hetzelfde huishouden

Laten we beginnen met dat je nog ‘gewoon’ seks kunt hebben met een partner waarmee je in huis woont, tenzij jij of je partner lichte klachten heeft die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. In dat geval is het raadzaam om zoveel mogelijk afstand te bewaren en je te laten testen op het coronavirus. Zodra jullie beiden negatief testen en 24 uur geen klachten meer hebben, kun je weer met een gerust hart van de bil gaan.

Seks met partner(s) buiten je huishouden

Zoals je inmiddels wel weet is de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden. Dat maakt seks middels fysiek contact natuurlijk onmogelijk, maar gelukkig zijn er veel leuke alternatieven om toch op een veilige manier intiem te zijn. Daarover lees je meer in dit blog. We beseffen ons echter goed dat het onthouden van seks op lange en korte termijn moeilijk voor je kan zijn en zelfs een behoorlijk negatieve impact kan hebben op je mentale gesteldheid. Daarom hebben we een aantal tips samengesteld waar je rekening mee kunt houden als je toch seks gaat hebben met partners buiten je huishouden.

  1. Probeer slechts met één persoon intiem te zijn die je al kent en waarbij je erop kunt vertrouwen dat hij of zij zich aan de coronamaatregelen houdt. Op die manier beperk je je fysieke contacten en de risico’s op verspreiding van het virus. Daarbij is het van belang om de risico’s bespreekbaar te maken, omdat jij of je partner corona kan hebben zonder dat je het doorhebt.
  2. Vraag voordat je elkaar ziet aan je partner of hij/zij symptomen ervaart die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus. Indien dat het geval is, ook al zijn die klachten mild of licht, dan is het verstandiger om niet met elkaar af te spreken. En als je dan toch bezig bent, vraag dan direct ook even of je sekspartner geen SOA heeft 😉
  3. Was beiden je handen grondig met zeep voor en na de seks (of doe dit direct na binnenkomst als je bij iemand op bezoek gaat). Was daarnaast ook je lichaam, maar houd er rekening mee dat je je geslachtsdelen enkel met water wast en dus niet met zeep. Probeer daarnaast het openbaar vervoer te vermijden als vervoersmiddel richting je sekspartner.
  4. Vraag om elkaars telefoonnummer of andere contactgegevens. Zo kun je elkaar waarschuwen als je met het coronavirus besmet blijkt te zijn rond de periode dat je intiem bent geweest. Ook helpt het de GGD om beter contactonderzoek te kunnen doen.
  5. Gebruik een mondkapje indien jullie dat beiden geen probleem vinden. Het is misschien niet ideaal, maar het vermindert de kans om elkaar te besmetten. Daarnaast kun je een beflapje of condoom gebruiken bij orale seks.
  6. Gebruik geen speeksel als glijmiddel.
  7. Overweeg om niet bij elkaar (in bed) te slapen, zodat je niet overbodig veel bij elkaar in de buurt bent.
  8. Last but not least: maak alles goed schoon en lucht de ruimtes waar jullie zijn geweest. Dus was het beddengoed, zet de ramen geruime tijd open (ook tijdens de seks) en reinig eventuele seksspeeltjes met water en neutrale zeep.