Seks tijdens de coronacrisis

Laten we beginnen met dat het coronavirus (COVID-19) geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is. Grote kans dat je dat overigens al wist. Je kunt echter wel het coronavirus oplopen tijdens het hebben van seks. Ook dat zal je waarschijnlijk niet verbazen, aangezien de meest belangrijke maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken 1,5 meter afstand houden is. Dat maakt het hebben van seks natuurlijk wel wat ingewikkeld. In dit blog zullen we enkele vragen die je wellicht hebt met betrekking tot het coronavirus en seks voor je beantwoorden. Lees hier welke tips we voor je hebben om tijdens de huidige coronacrisis toch nog van seks te kunnen genieten op een zo veilig mogelijke manier.

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus zo’n grote rol speelt in het dagelijks leven?

Technisch gezien kún je natuurlijk nog zo veel seks hebben als je zelf wilt, maar of het verstandig is (of in lijn met de huidige regelgeving) is afhankelijk van de situatie. Je kunt in principe gewoon met je partner die bij je in huis woont seks (blijven) hebben. Ervaar jij of ervaart je partner symptomen die wijzen op een corona-infecte, dan is het verstandig om zoveel mogelijk afstand te houden en binnen te blijven. En dat betekent dus dat je ook beter even geen seks kunt hebben en dat je je moet laten testen op het coronavirus. Als die uitslag negatief is en jullie langer dan 24 uur geen klachten meer hebben, kan de liefde weer met een gerust hart bedreven worden.

Als je niet samenwoont met je (potentiële) partner, dan is het volgens de richtlijnen beter om geen seks te hebben. Want ja, 1,5 meter afstand houden blijft de norm. Maar we begrijpen ook dat het in de realiteit soms anders zal zijn en daarom hebben we een blog geschreven met tips voor iedereen die ondanks COVID-19 toch graag seks wil hebben.

Kan ik het coronavirus krijgen door aftrekken, vingeren, pijpen of beffen?

Ja, je kunt het coronavirus krijgen na orale seks, aftrekken of vingeren. Zoals we eerder aangaven is het coronavirus geen SOA en er is dan ook geen direct bewijs dat je het virus kunt krijgen of doorgeven via sperma, voorvocht of vocht uit de vagina. Maar het maakt eigenlijk niet zoveel uit wát je doet, als je dichtbij iemand bent die besmet is met het coronavirus kun je het virus zelf ook oplopen. Net zoals het geval is met een simpele verkoudheid.

Heb je bij anale seks meer of minder kans op het coronavirus?

Het coronavirus is aangetoond in ontlasting. Er is alleen geen aanleiding om ervan uit te gaan dat je bij anale seks meer of minder kans hebt om corona op te lopen dan bij bijvoorbeeld vaginale seks.

Is het gek dat mijn partner of ik minder zin in seks hebben?

Nee, dat is niet gek. Het coronavirus heeft in korte tijd voor veel verandering gezorgd en is voor veel mensen dan ook behoorlijk ingrijpend gebleken. Iedereen gaat hier anders mee om. Het kan zijn dat je meer stress ervaart of dat je ongerust bent, waardoor je minder zin kunt hebben in seks. Echter kan het ook andersom zijn: sommige mensen hebben juist meer (zin in) seks omdat ze bijvoorbeeld meer tijd hebben, meer samen met hun partner zijn of meer stress hebben waardoor ze juist meer zin in seks hebben. Dit is allemaal afhankelijk van wie jij bent en hoe je reageert op de veranderingen die het coronavirus met zich meebrengt.

Kan ik me nog laten testen op een SOA bij de huisarts of GGD?

Ja, je kunt nog gewoon terecht bij je huisarts of GGD voor het aanvragen van een SOA-test. Houd er wel rekening mee dat sommige GGD’s en soa-poli’s minder ruimte hebben voor SOA-spreekuren vanwege de drukte die het coronavirus met zich meebrengt. Dit kan er ook voor zorgen dat je soms wat langer moet wachten op de uitslag van je SOA-test. Per 1 september verwacht de GGD weer reguliere SOA-zorg te kunnen bieden. Kijk voor de meest recente informatie op de website van jouw GGD.

Wil je liever niet naar de huisarts of GGD voor een SOA-test, bijvoorbeeld omdat je snel en anoniem geholpen wilt worden? Dan kun je hier bij ons ook een SOA-test bestellen.

Mag ik als sekswerker nog aan het werk nu?

Per 1 juli mogen sekswerkers hun beroep weer uitoefenen. Wees je daarbij bewust van de risico’s die dit met zich mee kan brengen en houd je aan de richtlijnen. Lees op www.prostitutie.nl meer over de maatregelen die je kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen. En los daarvan: laat je uiteraard regelmatig testen op SOA’s.

Klopt het dat de pil bij overgeven of diarree minder betrouwbaar is?

Dat klopt, inderdaad. De pil kan bij klachten zoals overgeven en diarree minder betrouwbaar zijn. Het kan dan verstandig zijn om de pil opnieuw in te nemen. Het is raadzaam om dit soort zaken met je huisarts te bespreken.

Heb je meer kans om het coronavirus op te lopen als je hiv hebt?

Volgens Soa Aids Nederland is er momenteel geen aanleiding om aan te nemen dat mensen met hiv sneller corona op kunnen lopen dan mensen zonder hiv. Ook is de verwachting dat het coronavirus in principe niet anders hoeft te verlopen als je hiv hebt. Je hebt wel meer kans op het coronavirus als je hiv hebt en:

  • een lage afweer hebt (minder dan 200 CD4)
  • ook andere klachten of ziektes hebt (bijvoorbeeld COPD, hartklachten en diabetes)
  • ouder bent
  • overgewicht hebt
  • rookt

Als je hiv hebt en daar niet voor behandeld wordt, zul je een zwakker immuunsysteem hebben. Daardoor is de kans groter dat je in die gevallen zieker zult worden. Denk je dat er een kans is dat je hiv hebt opgelopen? Laat je dan testen en ga het gesprek aan met een professional, zoals je huisarts.